Subdomeinen toevoegen

Bekijk de videolessen

Als uw hostingpakket het gebruik van subdomeinen toestaat (dit zijn aanvullende domeinnamen op het derde niveau), dan kunt u deze gebruiken voor:

 • Organiseer de structuur van uw site op logische wijze.
 • Host aanvullende websites of delen van websites op dezelfde server zonder dat u hoeft te betalen voor de registratie van aanvullende domeinnamen.

Een voorbeeld van het gebruik van subdomeinen:

U hebt een website uw-product.nl, die is gericht op de promotie en de verkoop van uw product. Voor het publiceren van informatie gerelateerd aan klantenservice en het online volgen van bestellingen kunt u een subdomein "bestellingen" opzetten zodat gebruikers deze informatie snel kunnen vinden door het internetadres "bestellingen.uwproduct.nl" te bezoeken.

Aangezien subdomeinen dezelfde status hebben als de aanvullende domeinen, kunt u dezelfde set hulpprogramma's en diensten gebruiken voor het werken met subdomeinen. Denk aan bescherming via SSL/TLS, Presence Builder, webstatistieken, enzovoorts.

Een subdomein instellen voor een onderdeel van uw website of voor een afzonderlijke site:

 1. Ga naar Websites & domeinen.
 2. Klik op Subdomein toevoegen.
  Add_subdomain
 3. Geef de volgende gegevens op:
  1. In het veld Subdomeinnaam geeft u het deel van adres op dat zal worden toegevoegd aan de domeinnaam van uw hoofdsite.
  2. In het veld Hoofdmap geeft u de gewenste locatie op van de map waarin alle bestanden en submappen van de site zullen worden opgeslagen. U kunt de standaardmap van de hoofdsite gebruiken (httpdocs), of u geeft een andere map op.
 4. Klik op OK.

  De nieuwe subdomeinnaam wordt nu weergegeven in de lijst onderaan de pagina.

U kunt nu uw webbestanden uploaden naar het subdomein (de map op de server) zoals beschreven staat in de sectie Websitebestanden, subsectieBestanden uploaden via FTP.

Subdomeinen met een joker

Wanneer u een asterisk (*) invoert als de naam van een subdomein, dan zal Plesk Panel een zogenaamd subdomein met een joker aanmaken. Als bezoekers van uw site vervolgens een willekeurige naam voor het subdomein invoeren die niet in Plesk is geregistreerd, dan zullen zij naar dit joker-subdomein worden doorgeleid. U kunt subdomeinen met een joker aanmaken op elk niveau van de domeinnaam. Zo kunt u bijvoorbeeld het subdomein *.mijnwinkel.voorbeeld.nl aanmaken. U leest meer over joker-subdomeinen in de sectie Subdomeinen met een joker toevoegen (Linux).